24. siječnja 2016.

MARASCHINO

Maraschino, Maraskino ime je za liker koji se proizvodi iz višnje maraske koja je rasprostranjena uz hrvatsku obalu.
Zadarski Maraschino je orginalni proizvod hrvatkog dalmatinskog podnebljai simbol gospodarske mudrosti, višestoljetnog iskustva, te marljivosti i ljubavi dalmatinskog težaka prema njegovom kršu
Receptura autentičnog zadarskog likera stvorena je i zapisana na početku 16. stoljeća zadarskom Dominikanskom samostanu. Liker su prvi pripravili upravo ljekarnici tog zadarskog samostana i to pod imenom "Rosolj". Kasnije je nazvan MARASCHINO, budući da se dobiva iz esencije zrelih plodova dalmatinske višnje maraske i lišća njezinih mladih grančica.
Taj plemeniti liker finog okusa bio je u početku dostupan samo rijetkima i povlaštenima, a pripisivali su mu i ljekovita svojstva. Tajna okusa Maraschina mogla se početi širiti tek s pojavom prvih manufakturnih destilerija u Zadru u 17. stoljeću.
U 18. stoljeću, kada su u Zadru razvija industrijska proizvodnja likera, Maraschino je krenuo u svijet i morskim putevima doplovio u sve važnije europske luke i metropole. Uskoro je prihvaćen i omiljen na svim europskim dvorovima da bi se kasnije proširio i u SAD, Kanadu, Australiju, Južnu Ameriku, Južnoafričku uniju itd.
Zadarski liker postaje svjetski glasovit, a prije Drugog svjetskog rata proizvode se čak 33 različite vrste tvrtki Drioli, Luxardo,Romano Vlahov i Maraschino Stampalia. U samom Zadru i njegovim kavanama na Kalelargi i Novoj rivi Maraschino se pije i nudi u bezbroj kombinacija. Maraschino određuje i okus sladoleda, slastica i voćnih kupova.